Ayak Terlemesi

Ayak Terlemesi

Ayak terlemesi istemsiz gelişen bir olaydır. Vücuttaki terleme görevini yöneten sempatik sistem adını verdiğimiz mekanizmada bir sorun olduğu anlamına gelir. Sempatik sistemde bulunan terleme bezleri çok çalıştığında ayaklarda terleme durumu gözlenir. Terleme kişinin açık ya da kapalı ayakkabı giymesine bağlı değildir. Mevsimsel anlamda bir farklılık göstermez. Ayak terlemesi hem yaz aylarında hem de kış aylarında görülebilir. Aynı zamanda ayak terlemesi erkek ya da kadın ayırt etmemekle birlikte her yaş bireyde görülebilir.

Ayak Terlemesi Nasıl Tedavi Edilir?

Ayak terlemesi şikâyeti ile doktora başvuran hastaların iki tercihi vardır. Bu tercihlerden birincisi geçici tedavilerdir. İkinci bir tercih ise kalıcı tedaviler üzerinedir. Hangi tedavi yönteminin uygulanacağı hasta ve hekimi tarafından seçilmektedir.

Ayak Terlemesinde Geçici Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ayak terlemesinde uygulanan geçici yöntemler iyontorofez, losyon ve krem birlikteliği ve botoks olarak ortaya çıkar.

İyontorofez Tedavi Nedir?

İyontorofez tedavi yöntemi ayak terlemesinde sıklıkla tekrarlanması gereken bir yöntemdir. Bu uygulamada ayaklara 30 dakika elektrik verilmektedir. Bu sayede ter bezlerine bir uyarma ve şok yaşatarak terleme olayının bir müddet ertelenmeye çalışılmasıdır. Her yöntemde olduğu gibi bu yöntemde de riskler vardır. Öyle ki iyontorofez tedavisinde hastaların ayaklarında yanmalar gerekebilir.

Losyon ve Krem Uygulaması Ayak Terlemesinde Yeterli Midir?

Hastalara hekimler tarafından verilen kremler ne yazık ki belli bir süre için terlemeyi ortadan kaldırır. Fakat bu yöntem hastaların sürekli tekrarlaması gereken bir tedavi sürecine soktuğu için pek fazla başarı sağlanamamaktadır.

Botoks Tedavisi ve Ayak Terlemesi

Botoks tedavisi estetik alanında kullanıldığı gibi aynı zamanda ayak terlemesinde de rahatlıkla kullanılabilir. Botoks uygulamasının genel amacı uygulanan alandaki sinirlerin belli bir dönem felç edilmesi mantığı üzerinedir. Ayak terlemesinde botoks uygulaması terleyen alana yapılmaktadır. Belli ölçüde bu terleyen bölgeye botoks uygulamasında bulunulur. Bu sayede hastalar kişiden kişiye değişmekle beraber ortalama dört ya da beş ay kadar ayak terlemesi sorunu yaşamazlar. Ancak belirtmek gerekir ki bu işlemde geçici olmakla birlikte aynı zamanda oldukça pahalı bir yöntemdir.

ayak-terlemesi
Ayak Terlemesinde Kalıcı Tedaviler Nelerdir?

Ayak terlemesinde kalıcı tedavi yöntemi olarak tek bir tedavi şekli uygulanır. Kalıcı tedavinin ismi Lomber Sempatik Blokaj ‘ dır. Bu yöntem ameliyat şeklide uygulanır. Öncelikle ayak terlemesi sorunu ile hastaneye başvuran kişinin bel bölgesine veya omurgasının yakınından ultrason filmi çekilir.

Sempatik sinir sistemi bu bölgede olduğu için durumu gözlenir. Bu işlem oldukça zahmetlidir ve zor bir tedavi yöntemidir. Ameliyat sırasında karın bölgesinden 2 nokta kesilerek sempatik sinirlere ulaşılır. Sinirlere klips uygulanır. Ameliyatın olumsuz yanlarından biri yara izlerinin belirgin olmasıdır. Ayak terlemesi ameliyatı bir diğer deyişle Lomber Sempatektomi ameliyatı yüzde doksan ve kalıcı başarı sağlamaktadır.

Ayak Terlemesinde Sosyal Etkileşim Nasıldır?

Ayak terlemesi şikâyeti yaşayan her birey toplum içinde sorunlarla ve özgüven kayıplarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Öyle ki ayak terlemesi yaşayan bireyler açık ayakkabı veya terlik giymekten çekinirler. Terlemeye bağlı ayaklarında koku oluşumu olacağından kokudan dolayı etrafındaki insanların rahatsızlık yaşamasından çekinmektedirler.

Ayak Sağlığının Önemi Nedir?

Öncelikle belirtmekte fayda var ayaklarımız tüm vücudumuzun sağlık haritasını oluşturmaktadır. Ayak tabanı altında bulunan her bir nokta aslında vücudumuzun bir bölümünü temsil etmektedir. O nedenle ayak sağlığına dikkat eden insanlar her zaman daha sağlıklı olmuşlardır. Ayaklarımız vücudumuzda enfeksiyon kapmaya meyilli bir organımızdır. Bu nedenle ayakların oldukça temiz ve kuru tutulması önemlidir. Çünkü nemli kalan ayaklarda mantar başta olmak üzere bir sürü mikroorganizma rahatlıkla üreyebilir.

Ayak terlemesi toplumsal anlamda rahatsızlık hissi uyandırmakla birlikte aslında sağlık açısından önlem alınması gerekilen bir durumdur. Özelliklede şeker hastalarının ayak sağlığına ve ayaklarında oluşan her türlü değişime karşı dikkatli olması ve ayaklarını sürekli kontrol etmesi gerekmektedir. Hangi yaş gurubu olursa olsun ya da kronik herhangi bir hastalığınız olsun ya da olmasın her bireyin ayaklarında oluşan değişimleri hemen fark edip en kısa zamanda bir hekime başvurması gerekmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.